Trobades 2023: Recuperem el verd

Enguany, les Trobades d’Escola Valenciana reten homenatge a la mestra, ecofeminista, escriptora i defensora de la llengua Carme Miquel. “Recuperem el verd”, més que un lema, és una crida a l’acció i un cant a l’esperança en la protecció del planeta, la nostra casa, que es veu amenaçada per una emergència climàtica  amb unes conseqüències que ja patim i que ens urgeixen a actuar.

Per a poder cuidar la nostra terra, ens inspirem en la nostra companya i referent perquè volem situar l’educació ambiental en el centre de l’acció col·lectiva pel clima, aquella que ens permetrà minvar els efectes d’aquesta crisi. I si bé les administracions han d’assumir polítiques i desenvolupar mesures de manera urgent per tal de crear nous models de producció i consum, ens cal una consciència ecologista que situe la vida, i no els diners, com a valor fonamental de l’existència. Per això, necessitem conéixer, reflexionar i sobretot actuar plegades de manera responsable cada dia. 

Reivindiquem una sostenibilitat global, que afecte el medi ambient i, també, la cultura, la llengua i l’ensenyament, perquè una societat sostenible és aquella que no hipoteca els seus béns a les generacions futures i que, per tant, cuida el territori i la salut de la seua gent. Davant de la globalització depredadora, protegim i defensem el patrimoni natural, el cultural i el lingüístic.

Carme Miquel és una de milers d’activistes que van lluitar pel valencià a l’escola, una llengua que és molt més que una eina de comunicació; representa l’expressió del nostre món, d’allò que fem, sentim i compartim, de la nostra identitat.  La llengua està pertot arreu: impregna les nostres valls, les nostres llegendes, els nostres afectes…

El valencià, com la terra que habitem, es troba en una situació de feblesa extrema. Qui defensem la protecció i recuperació de la biodiversitat ecològica, no podem sinó defensar la biodiversitat lingüística. Les Trobades 2023 esdevenen un clam per a caminar cap a l’endemà amb alegria i il·lusió, malgrat la foscor d’aquells relats que ens volen poregoses i immòbils. Així, fem servir el símbol de l’empelt com l’arbre nou que resulta de la unió del teixit inserit en el vell, que és el que ens agradaria poder empeltar en el jovent: la nostra estima pel territori, la cultura i la llengua que ens són propis, ens fan diferents i aporten al món tanta riquesa. 

Amb orgull i convicció, hui continuem la tasca de tantes mestres, famílies i activistes per a situar el valencià al centre del sistema educatiu. Aquest és l’únic model d’excel·lència que garantirà un futur valencià sostenible, saludable i bell.

L’exemple de Carme Miquel en la defensa de justícia global i el bé comú des de l’educació i l’activisme, amb fermesa i somriures, ens acompanya per tal despertar consciències i unir-nos per a sostenir, entre totes, la nostra llar. Recuperem el verd, fem el futur!