RESUM HISTÒRIC

2010: Construcció de l’escola pública CEIP Les Palmeres (aquest nom li va ser donat per votació popular)

El nom de l’escola

Finca les Palmeres

L’escola pública CEIP Les Palmeres es va construir l’any 2010 en la partida del Riu (anomenada així per la proximitat al riu Palància), davant d’una finca rústica anomenada durant molt de temps “Les Palmeres”, “Finca dels Llano” o “El Ranxo”.

Aquesta gran extensió de terreny era propietat de la família Llano, un llinatge de comerciants valencians que a finals del segle XVIII-inicis del XIX es dedicaven al comerç de la seda i de l’aiguardent. També van introduir el guano a València des del Perú. Tenien grans propietats al nostre poble que passaren als seus hereus, la família Gómez Fos en la dècada dels anys 20, i posteriorment als germans Gómez Trénor.

El taronger va començar a implantar-se com a cultiu en els nostres camps a finals del segle XIX – inicis del XX i es va convertir en un dels motors del progrés econòmic en època contemporània. Va ser precisament en aquesta finca de Les Palmeres on es va iniciar aquest cultiu.

En la finca existia un vertader palmeral (ara sols resten alguns exemplars) de palmeres datileres (Phoenix dactylifera), espècie que forma part del paisatge tradicional del Mediterrani des de fa mil·lennis, probablement introduïda pels fenicis i impulsada pels àrabs, conformant part esencial de la memòria i del patrimoni etnogràfic de bona part del País Valencià.