La CEVCAM som una associació que pretén unir els esforços de totes les persones interessades i preocupades pel valencià al Camp de Morvedre.

Formem part d’Escola Valenciana- Federació d’associacions per la llengua i participem en l’organització de totes les activitats, campanyes i congressos d’aquesta Federació.

Aquest any hem fet la Trobada número 26 en Petrés. I seguirem col.laborant amb les associacions i propostes que promoguen l’ús social, cultural i educatiu del valencià en la nostra comarca. A més, difondrem totes les campanyes promogudes per la FEV.

Benvolgudes companyes, benvolguts companys, en aquest atípic inici de curs volem fer-vos costat i agrair la vostra tasca educativa i professional en unes circumstàncies laborals i d’escolarització condicionades per una pandèmia que va obligar el curs passat a realitzar un ensenyament i un aprenentatge telemàtic. Som conscients de l’esforç que féreu els docents, de la corresponsabilitat que assumiren les famílies, reconeix- em l’interès que va posar l’alumnat i sabem del grau d’implicació de l’administració educativa i de les organitzacions del sector. La suma d’aquests esforços va evitar que el sistema educatiu valencià col·lapsara, superant molts obstacles, resolent les mancances i vencent pas a pas les dificultats.Ara, amb una pandèmia que es resisteix a anar-se’n, és temps d’aplicar els protocols sorgits dels acords consensuats per l’administració educativa i les organitzacions representatives del sector educatiu valencià. Quan els equips docents adapteu aquests protocols a les necessitats dels vostres centres i els apliqueu estem segurs que donaran els seus fruits. Som pioners en el funcionament d’àmbits de deliberació en els quals s’han analitzat els escenaris probables i demanem la seua continuïtat i les implementacions que hi calguen. El resultat d’aquest consens ens ha proporcionat els recursos i les mesures que ens proveiran d’instruments i de models d’actuació eficients. La tornada a les aules ha de ser segura, les comunitats educatives han de saber crear aquestes situacions de seguretat.

Malgrat això, continuem pensant que l’educació és una experiència que requereix un model presencial en què la interactuació faça possible la construcció del coneixement. Ara mateix, aquesta experiència està limitada per les prioritats en matèria de prevenció sanitària que hem de respectar i fer complir. L’objectiu, però, des del punt de vista d’Escola Valenciana, és evitar despullar el model educatiu plurilingüe desarborant-lo d’aquells atributs pedagògics i socials que ens han costat tant d’incorporar. Cal combatre la infrautilització del valencià com a llengua vehicular de l’aprenentatge i cal continuar cultivant les metodologies pedagògiques més inno- vadores.

Escola Valenciana, per la seua banda, continuarà sent una organització proactiva i continuarà promovent els valors educatius vinculats a l’esperit de les Trobades. Desenvoluparem projectes socials i accions que impulsen l’ensenyament en valencià, la seua dignificació social i la verte- bració d’un país per a totes i per a tots. Aquesta pandèmia obliga també a Escola Valenciana a reinventar-se davant els escenaris que ha originat la nova normalitat.

Hem intentat traure conclusions de l’estat d’alarma i del confinament. Volem comptar amb la suficient capacitat per fer propostes de millora, alternatives viables a les febleses dels sistema i iniciatives que transformen reivindicacions col·lectives en realitats polítiques. En aquesta pan- oràmica, el model educatiu plurilingüe és una eina fonamental per a bastir el futur de les noves generacions. Amb aquesta finalitat, estem editant un Sembra especial d’inici de curs que con- testa un bon grapat d’interrogants. I amb idèntica motivació, Escola Valenciana està organ- itzant el VI Congrés, el qual, a finals de 2021, debatrà sobre coeducació, diversitat, pluri- lingüisme i transformació digital. La impossibilitat de fer les Trobades va ser frustrant per a nosaltres, però amb l’organització de les ReTrobades d’inici de curs, amb un web ple de recur- sos temàtics per nivells, ens hem rescabalat de no poder omplir de gom a gom places i carrers de les nostres comarques.

Durant el confinament i l’ensenyament telemàtic no hem estat parats tampoc. Creàrem “Escola a casa”, una iniciativa amb una gran acollida que satisfeia la demanda de materials didàctics en la nostra llengua i albirava un camí de cooperació entre centres educatius. En una època en què les TIC faciliten tant el disseny de materials didàctics, el seu emmagatzematge i distribució digital, Escola Valenciana contribuirà a augmentar la capacitat de les comunitats educatives a compartir recursos i experiències educatives en valencià.

Estem convençuts que en la nova normalitat haurem d’aprendre a conviure amb la COVID-19. L’amenaça de les crisis sanitàries mundials posen a prova les infraestructures i les inversions en educació i sanitat públiques. Entenem que aquesta crisi ha evidenciat la necessitat d’incremen- tar l’assignació pressupostària per a investigacions científiques, a més del desenvolupament de models econòmics més centrats en el benestar social. Mentre esperem la vacuna contra la COVID-19, hem d’acceptar l’obvietat que els centres educatius no són una bombolla aïllada de la resta de la societat i que caldrà fer un esforç per difondre una cultura de prevenció i d’hàbits saludables que eviten: la multiplicació dels contagis, convertir en víctimes les persones més vulnerables i la saturació del sistema sanitari i educatiu.

Estem completament segurs que la gestió de les comunitats educatives està en mans dels millors equips professionals, que les mares i pares aportaran la seua actitud col·laborativa, que l’alumnat utilitzarà les seues millors capacitats i que l’administració educativa garantirà les òptimes condicions d’escolarització i posarà en pràctica els programes més eficaços de prevenció sanitària. És el moment de fer servir, de nou, la suma.

Rebeu les nostres salutacions més cordials.
Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua