Des d’Escola Valenciana fem una crida a l’acció col·lectiva i interseccional per la llengua, amb alegria i esperança, per tal de cuidar la nostra cultura i el patrimoni. En un context de gran hostilitat política i social envers la nostra identitat, ens cal reivindicar la diversitat i la unitat, assumir la veu del nostre poble. La nostra llengua arrela, integra i cohesiona, tot i la seua diversitat arreu dels territoris, és clau de convivència.

Històricament, el valencià ha estat la llengua del País Valencià. Encara ara és l’element més important que ens identifica i ens singularitza, inde- pendentment dels orígens de cadascú. Com a qualsevol país d’acollida amb llengua pròpia, la millor manera de formar part de la seua societat és parlar-la, sentir-la i, per això, els seus parlants han de mostrar-la, donar-la, ensenyar-la, no amagar-la. Per eixe motiu ens trobem ací, per a teixir els llaços.

La manca d’oferta cultural, com ara en les plataformes audiovisuals i les xarxes socials, arracona la llengua. Necessitem amb urgència polítiques lingüístiques que afavorisquen el màxim consens social. Polítics que estimen i respecten el valencià, que l’usen en públic, que no el menyspreen ni el desacrediten. Que no ataquen els seus orígens, ni neguen la seua identitat. Que no alimenten l’autoodi i l’odi, la difamació ni la censura. Calen administracions que reafermen la nostra llengua i cultu- ra per a no comprometre el present i el futur del poble valencià.

Tot i que l’horitzó potser és més incert que en altres ocasions, des d’Escola Valenciana i cadascuna de les coordinadores que la formem, seguim treballant per assolir la plena normalització lingüística. Per a això, neces- sitem persones activistes, compromeses i amb consciència lingüística i cultural, com vosaltres. La pervivència del valencià, però, no depén només de l’escola: cal garantir contextos socialitzadors on la gent puga expres- sar-se lliurement en la nostra llengua, com també espais que faciliten l’ús del valencià fora dels espais educatius: activitats esportives, artístiques, grups culturals… per a normalitzar la llengua en tots els àmbits.

A Escola Valenciana venim de lluny, i més lluny que arribarem perquè any rere any omplim els carrers, com hui, com cada any. I els haurem de continuar omplint: ens pariren per vetllar en la llarga nit del nostre poble. Així doncs, hui cal que et sumes, que et faces activista per la nostra llengua i per la nostra cultura. Pel nostre futur,

Fem poble, parlem valencià!

.

Llista de reproducció de vídeos de diferents anys de les Trobades.

Trobades Canet 2022

Trobades Quartell 2019

Trobades Gilet 2018

Trobades Benifairó 2015

Trobades Algar 2014

Trobades Estivella 2010

Trobades Benavites 2006